Kolorowy KUS KUS
SKŁADNIKI:
- szklanka kaszki kus kus
- szklanka mrożonych warzyw krojonych w paseczki lub kostkę ( marchewka, groszek itp. )
- 2 łyzki masła
- sól , cukier, wegeta , kostka przyprawowa knora czosnek
WYKONANIE:
Kaszke wsypać do miski i zalać wrzatkiem tak, aby wody było wiecej o 1 cm od poziomu kaszki, dodac 2 szczypty wegety. Przykryć talerzykiem i odstawić żeby całość wchłonęła wodę.
Na patelni rozgrzać masło i wsypać warzywa. Dusić pod przykryciem ok 15 min dolewając 2 łyzki wody. Doprawic do smaku solą i szczypta cukru. Gdy juz będzie miekkie dołożyć gotową kaszkę i całość jeszce smazyć 5 min. Na koniec przyprawic kostka smakową knora - czosnek. Nakładac do filiżanek , ugniatać łyżką i wykładać na talerz . Podawać jako dodatek do dań mięsnych.
Lubię kaszę kus kus - to mój własny pomysł na nią.
Komentarze
Prześlij komentarz