Rafaello



Składniki :
biszkopt z 5 jajek
3 szklanki śmietanki 30%
2 białe czekolady
1/3 szklanki cukru pudru
wiórki kokosowe(część odłożyć do posypania)
2 śmietanfixy
2 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki ajerkoniaku

Wykonanie:
Wystudzony biszkopt przekroić na pół, wierzchnią część pokruszyć na różne kawałki- nie za drobne, pozostałą cześć wyłożyć na blaszkę w której się piekł- to będzie spód>
Śmietanę ubić z cukrem i śmietanfixami.
Międzyczasie rozpuścić na parze białe czekolady z niewielką ilością śmietanki lub mleczka. Lekko ostudzić.
Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, następnie rozpuścić w 2 łyżkach wżątku.
Rozpuszczoną czekoladę dodać do ubitej śmietany, wymieszać dokładnie, dodać ajerkoniaku, wiórki kokosowe i żelatynę i szybko energicznie wymieszać . Dodać pokruszony biszkopt, wymieszać i całość wyłożyć do blaszki z przygotowanym spodem. Posypać wierzch wiórkami i wstawić do lodówki.
Pychotka!

Przepis od koleżanki lekko zmodyfikowany przeze mnie.

Komentarze

Popularne posty