Sernik Złota rosa

Pyszny sernik, niektórym znany jako" Łzy teściowej"
Przepis pochodzi z kalendarza






Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka miękkiej margaryny
3 żółtka (białka zostawić)

Masa:
1 kg twarogu najlepiej zmielonego
4 całe jaja
1 szklana cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
2 szklanki zimnego mleka
sok z ½ cytryny
½ szklanki oleju.



Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść  aż będzie gładkie.
Prostokątną dużą blachę (moja 40 x 25 cm) posmarować tłuszczem, wysypać mąką oblepić ciastem, łącznie z brzegami.


Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jaja i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać budyń, olej i sok z cytryny i ponownie zmiksować, na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wlać na blachę wyłożoną ciastem.
Piec ok 1h w temperaturze 150-160 stopni w termoobiegu (w gazowych piekarnikach ciut wyższa temperatura).
Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę ubitą z 3 zostawionych białek z ½ szklanki cukru, wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 15 minut.
Gdy ciasto ostygnie pojawią się na nim piękne krople, które będą wyglądały jak złota rosa (pod warunkiem, że na górze nie zrobi się beza)


.

Komentarze

Popularne posty