Tarta z truskawkami
Tarta powstała z połączenia kilku przepisów.
SKŁADNIKI:
TARTA:
12 dkg margaryny
1 jajko
pół szklanki cukru
22 dkg mąki
szczypta soli
KREM BUDYNIOWY:
1 żółtko
1 jajko
6 dkg cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
laska wanilii lub cukier waniliowy
pół łyżki mąki pszennej
łyżka budyniu śmietankowego
łyżka masła
DEKORACJA:
ok kilogram truskawek
galaretka truskawkowa rozpuszczona w szklance wody
WYKONANIE:
Zagnieść ciasto na tartę , włożyć do zamrażalnika na pół godziny.
Upiec na rumiano w odpowiedniej foremce. Ostudzić.
Zrobić krem :
Mleko zagotować z wanilią , reszte składników zmiksować na puszysty krem OPRÓCZ MASŁA. Wylać ubitą masę do mleka i ugotować budyń. Gdy gotowe dodać łyżkę masła .
Na ostudzony spód, wylewamy masę budyniową równomiernie ją rozprowadzając, układamy truskawki i polewamy tężejącą galaretką.
Najlepiej smakuje gdy dłużej postoi w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz