Karkówka na odświętny obiad.
Przepis należy do jedyny_hubert54
Karkówka według tego przepisu jest pyszna, i nie potrzeba tracić wiele czasu żeby ją przygotować.
SKŁADNIKI:
duży kawałek karkówki ( ok. półtora kilo)
pół kilo soli
słoiczek musztardy francuskiej ( z całymi ziarenkami gorczycy)
WYKONANIE:
Na brytfankę wysypujemy grubą warstwe soli, kładziemy umyte i osuszone mięso.
Tak przygotowany kawałek smarujemy musztardą z każdej strony.
Pieczemy ok. 2 godziny w temp 180*C . Trzeba przed końcem pieczenia uważać bo skorupka z gorczycy lubi się solidnie przypiec i nieładnie wygląda.
Tak przygotowane mięso jest kruche i soczyste . Smacznego !
Strasznie dużo tej soli?? po co tyle aż?
OdpowiedzUsuńszkoda soli nie dA sie inaczej ?
OdpowiedzUsuń