Makaron w sosie wieloserowym.

SKŁADNIKI:

  • duża pierś z kurczaka
  • pół opakowania mrożonych brokułow z marchewką
  • 20 dkg pieczarek
  • 2 plasterki szynki lub boczku
  • szklanka słodkiej smietanki 12/18 %
  • 1 serek topiony gouda
  • 10 dkg sera plesniowego o wyrazistym smaku
  • 2 garście stratego sera gouda - szwajcarskiego
  • kostka rosołku rozp. w szklance gorącej wody
  • sól, pieprz, oregano
  • makaron pene lub wstażki
  • 2 łyzki margaryny do smażenia  

WYKONANIE :    

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę , solimy i posypujemy oregano - odstawiamy na pół godziny. Na margarynie przysmażamy brokuły  z marchewką , podlewamy łyżką wody i dusimy - ma być pól twarde. Kroimy pieczarki i dusimy na margarynie , gdy woda odparuje dodajemy do warzyw.  Boczek szynkę  kroimy w drobną kostkę ,gdy podsmażone dodajemy kurczaka i smażymy 10  min . Dodajemy śmietankę , gdy zagrzeje się dodajemy serek topiony , jak się rozpuści  dodajemy ser pleśniowy i ser starty , całość non stop mieszmy aż do rozpuszczenia się wszystkich serków. Dolewamy rosołek ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku  pieprzem solą i dopiero na koniec dodajemy warzywa  z pieczarkami , całość dusząc jeszcze 7 min .

Ugotować makaron  . Podawać makaron wymieszany z sosem a nie polany !  

Smacznego .

Przepis ten jest moim pomyslem. Po powrocie z wakacji byłam pod wrażeniem dania które jadłam we włoskiej restauracji i w domu próbowałam powtórzyc efekt . Myslę że w 90 procentach przypomina ten sam  smak .                                                                                              

Komentarze

Popularne posty