Makaron w sosie wieloserowym.
SKŁADNIKI:
- duża pierś z kurczaka
- pół opakowania mrożonych brokułow z marchewką
- 20 dkg pieczarek
- 2 plasterki szynki lub boczku
- szklanka słodkiej smietanki 12/18 %
- 1 serek topiony gouda
- 10 dkg sera plesniowego o wyrazistym smaku
- 2 garście stratego sera gouda - szwajcarskiego
- kostka rosołku rozp. w szklance gorącej wody
- sól, pieprz, oregano
- makaron pene lub wstażki
- 2 łyzki margaryny do smażenia
WYKONANIE :
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę , solimy i posypujemy oregano - odstawiamy na pół godziny. Na margarynie przysmażamy brokuły z marchewką , podlewamy łyżką wody i dusimy - ma być pól twarde. Kroimy pieczarki i dusimy na margarynie , gdy woda odparuje dodajemy do warzyw. Boczek szynkę kroimy w drobną kostkę ,gdy podsmażone dodajemy kurczaka i smażymy 10 min . Dodajemy śmietankę , gdy zagrzeje się dodajemy serek topiony , jak się rozpuści dodajemy ser pleśniowy i ser starty , całość non stop mieszmy aż do rozpuszczenia się wszystkich serków. Dolewamy rosołek ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem solą i dopiero na koniec dodajemy warzywa z pieczarkami , całość dusząc jeszcze 7 min .
Ugotować makaron . Podawać makaron wymieszany z sosem a nie polany !
Smacznego .
Przepis ten jest moim pomyslem. Po powrocie z wakacji byłam pod wrażeniem dania które jadłam we włoskiej restauracji i w domu próbowałam powtórzyc efekt . Myslę że w 90 procentach przypomina ten sam smak .
Komentarze
Prześlij komentarz