Naleśniki GYROS
SKŁADNIKI:
- ciasto naleśnikowe
- mieso wieprzowe lub drobiowe
- przyprawa do Gyros
- śmietana lub jogurt
- serek naturalny typu homo itp
- kapusta pekińska
- cebula
- pomidor
- 2 ogórki zielone
- czosnek
WYKONANIE
-robimy ciasto na nalesniki ale bardziej gęste i smażymy troche grubsze placki
- przygotowywujemy sos tzatziki : mały kubek śmietany lub jogurtu mieszamy z serkiem homo naturalnym + sól+pieprz+i starty na tarce ogórek zielony świeży + 2-3 ząbki czosnku . Mieszamy i doprawiamy do smaku sos ma być wyrazisty w smaku
- smażymy mięso z przyprawą , smażąc dosypując jeszcze przyprawy do gyros
- kroimy w paski kapuste pekińska
-kroimy w piórka cebule, pomidora i ogórka w półplastry
I teraz gdy wszystko gotowe ,mieso sie smaży ,naleśniki ciepłe to : ciepłego naleśnika smarujemy sosem tzatziki - nieżałujemy sosu , na połowce kładziemy garść kapusty pekińskiej ,na kapuste kładziemy 2-3 łyżki miesa gorącego, całość posypujemy wiórkami cebuli , kładziemy na mieso po 2-3 plastry pomidora i ogórka , składamy naleśnika na pół lekko dociskając . Naleśnika posmarować śmietana lub jogurtem i posypać delikatnie na koniec przytrawa do Gyros.
Smacznego !
Danie jest pyszne mimo ze moze sie wydawac dośc skąplikowane w wykonaniu ale jest bardzo dobre na upalne dni, bo lekkie i nie takie gorace.
Czasem jak mam gości to robie od razu wiekszą ilośc i podgrzewam lekko w piekarniku.
Przepis pochodzi z sieci - wygrzebany jakiś czas temu. To jest pyszne !
Komentarze
Prześlij komentarz