Naleśniki GYROS








SKŁADNIKI:

  • ciasto naleśnikowe
  • mieso wieprzowe lub drobiowe
  • przyprawa do Gyros
  • śmietana lub jogurt
  • serek naturalny typu homo itp
  • kapusta pekińska
  • cebula
  • pomidor
  • 2 ogórki zielone
  • czosnek

WYKONANIE

-mieso z kurczaka albo chudej wieprzowiny kroimy w paseczki i obficie posypujemy przyprawa do gyrosa najlepiej z KAMISA
-robimy ciasto na nalesniki ale bardziej gęste i smażymy troche grubsze placki
- przygotowywujemy sos tzatziki : mały kubek śmietany lub jogurtu mieszamy z serkiem homo naturalnym + sól+pieprz+i starty na tarce ogórek zielony świeży + 2-3 ząbki czosnku . Mieszamy i doprawiamy do smaku sos ma być wyrazisty w smaku
- smażymy mięso z przyprawą , smażąc dosypując jeszcze przyprawy do gyros
- kroimy w paski kapuste pekińska
-kroimy w piórka cebule, pomidora i ogórka w półplastry

I teraz gdy wszystko gotowe ,mieso sie smaży ,naleśniki ciepłe to : ciepłego naleśnika smarujemy sosem tzatziki - nieżałujemy sosu , na połowce kładziemy garść kapusty pekińskiej ,na kapuste kładziemy 2-3 łyżki miesa  gorącego, całość posypujemy wiórkami cebuli , kładziemy na mieso po 2-3 plastry pomidora i ogórka , składamy naleśnika na pół lekko dociskając . Naleśnika posmarować śmietana lub jogurtem i posypać delikatnie na koniec przytrawa do Gyros.

Smacznego !

Danie jest pyszne mimo ze moze sie wydawac dośc skąplikowane w wykonaniu ale jest bardzo dobre na upalne dni, bo lekkie i nie takie gorace. 

Czasem jak mam gości to robie od razu wiekszą ilośc i podgrzewam lekko w piekarniku.

Przepis pochodzi z sieci - wygrzebany jakiś czas temu. To jest pyszne !

Komentarze

Popularne posty