Kolorowy KUS KUS


SKŁADNIKI:

  • szklanka kaszki kus kus
  • szklanka mrożonych warzyw krojonych w paseczki lub kostkę ( marchewka, groszek itp. )
  • 2 łyzki masła
  • sól ,  cukier, wegeta , kostka przyprawowa knora czosnek 

WYKONANIE:

Kaszke wsypać do miski i zalać wrzatkiem tak, aby wody było wiecej o 1 cm od poziomu kaszki, dodac 2 szczypty wegety. Przykryć talerzykiem i odstawić żeby całość wchłonęła wodę.

Na patelni rozgrzać masło i wsypać warzywa. Dusić pod przykryciem ok 15 min dolewając 2 łyzki wody. Doprawic do smaku solą i szczypta cukru. Gdy juz będzie miekkie dołożyć gotową kaszkę i całość jeszce smazyć 5 min. Na koniec przyprawic kostka smakową knora - czosnek. Nakładac do filiżanek , ugniatać łyżką i wykładać na talerz . Podawać jako dodatek do dań mięsnych.

Lubię kaszę kus kus -  to mój własny pomysł na nią.

Komentarze

Popularne posty