Krokiety z kapusta i mięsem.




Krokiety z kapustą i mięsem to ulubione 
danie u nas w domu.
Różnie sie robi w każdym domu krokiety i farsze do nich, 
ja podaję swój przepis.
SKłADNIKI:

1 i 1/2 kapusty kiszonej
1/2 KG mięsa wieprzowego 
1/2 kg mięsa wolowego
nalesniki
przyprawy
bulka tarta 
3 jajka
olej do smażenia
przyprawy WYKONANIE :


Kapustę kiszoną wypłukać w letniej wodzie, tak żeby była lekko kwaśna .Dodać do niej umyte kawałki mięsa wołowego i wieprzowego , całość podlać szklanką wody.
Gotować do miękkości. Odcisnąć z wody i zmielić wszystko w maszynce elektrycznej.
Gotowy farsz doprawić do smaku solą, pieprzem . Farsz powinien nie być suchy i raczej mocniej doprawiony do smaku ,wtedy krokiety są smaczniejsze . Jeśli farsz jest suchy i sypki , dodaję ok. 1/2 szklanki rosołu - dobrze się wchłania.
Naleśniki nakładać brzegami jeden na drugim ( zdjęcie) i zwijać w rulon , który kroimy na porcje- polecam ten sposób szczególnie gdy robimy wiekszą ilość , bo szybko się robi i mniej naleśników się zużywa. Gotowe panierować w jajku i bułce . Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Komentarze

Popularne posty