Kurczak na puszcze piwa.
SKŁADNIKI :
- puszka piwa
- kurczak
- 3 łyzki oleju
- łyzka majeranku , łyzeczka słodkiej papryki ,łyzeczka ostrej papryki, łyżka przyprawy do kurczaka (taka która ma sól w sobie ) 2 ząbki czosnku rozgniecione
WYKONANIE:
Kurczaka umyć odstawić - nic nie obcinać , zagiąć skrzydełka aby nie odstawały.
Z oleju i ziół zrobić gęstą paste i tym nasmarować calego kurczaka na zewnątrz i wewnątrz dokładnie. Puszkę piwa umyć , otworzyć i odlać ok pół szklanki( piwo w szklance moożna wypić :)). Teraz na puszkę piwa nadziać kurczaka i jeszcze posypać majerankiem lekko. Piekarnik rozgrzac do ok 200 *C , wyjąć wszystkie blaszki , położyć na spód piekarnika małą brytfankę - to po to aby tłuszcz do niej kapał- i wstawić kurczaka na stojąco do piekarnika.
Piec wedlug zasady tyle ile waży tyle minut np . jeśli ma 1 kg 60 dkg - to pieczemy 1 godzine i ok 30 min . Ja piekę ok. godziny a potem patrzę czy mięso ładnie się obkurczyło przy końcach nóżek.
Gdy sie upiecze ściągnąć z puszki ( piwo w puszce jest do wylania) i koniecznie odstawić kurczaka na ok 10 min przykrytego pod folią aluminiową . Dopiero jak się odstanie możemy go pokroić . W przeciwnym razie cały sok z kurczaka wypłynie i mięso będzie suche.
Z doza "niesmiałości" podchodziłam do tego przepisu, no bo jak na puszcze mozna upiec kurczaka... a tu się okazuje że można i tak naprawde to on się sam piecze. Idealne rozwiązanie dla tych co nie mają rusztu w piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz