Rogaliki nadziewane.




  • SKŁADNIKI:                                                                                      
    ok 600 g maki
    250 g margaryny- rozpuszczona w garnczku
    300 g śmietany 12%
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżeczka pr. do piecz
    szcz soli
    jajko cukier do obtaczania

    WYKONANIE:
    Mąkę , cukier i śmietanę , wymieszać razem dodając rozpuszcz. margaryny.Dodać proszek do pieczenia i szcz. soli. Wyrobić ciasto.
    Wałkować na kształt koła.
    Kroić na promienie długie na ok 12 cm i szerokie na ok4- 5 cm
    Z szerszej strony nakładać łyżeczkę dżemu i zawijać w rożki.
    Gotowe rożki maczać w roztrzepanym jajku  a następnie w cukrze  i układać na blasze.
    Piec w 180*C ok 30 min ( to zależy od piekarnika )
    Ja piekę aż do zrumienienia.

Przepis wygrzebany z gazetki.

Komentarze

Popularne posty