Rogaliki nadziewane.
SKŁADNIKI:
ok 600 g maki
250 g margaryny- rozpuszczona w garnczku
300 g śmietany 12%
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka pr. do piecz
szcz soli
jajko cukier do obtaczania
WYKONANIE:
Mąkę , cukier i śmietanę , wymieszać razem dodając rozpuszcz. margaryny.Dodać proszek do pieczenia i szcz. soli. Wyrobić ciasto.
Wałkować na kształt koła.
Kroić na promienie długie na ok 12 cm i szerokie na ok4- 5 cm
Z szerszej strony nakładać łyżeczkę dżemu i zawijać w rożki.
Gotowe rożki maczać w roztrzepanym jajku a następnie w cukrze i układać na blasze.
Piec w 180*C ok 30 min ( to zależy od piekarnika )
Ja piekę aż do zrumienienia.
Przepis wygrzebany z gazetki.
Komentarze
Prześlij komentarz