Tilapia w papilotach.



Przepis ten wyczytałam w internecie, rybka jest pyszna - polecam.






SKŁADNIKI:
ile osób tyle rybek
sól, pieprz

marynata:

* 2 łyżki jogurtu naturalnego- na rybkę
* skórka otarta z kawałka cytryny
* sok z cytryny
* garść świeżej bazylii, może być koperek (polecam też miętę)
* ząbek czosnku
* 1 papryczka chili (świeża lub suszona) albo duża szczypta ostrej papryki w proszku

WYKONANIE:
Filety z obu stron posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić.
Przygotować marynatę.
Do jogurtu zetrzeć skórkę z cytryny, dolać sok cytrynowy, dodać miętę, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną papryczkę chili (może być suszona i pokruszona). Wymieszać.
Marynatą zalać filety rybne i schować do lodówki na conajmniej pół godziny.
Każdy filet szczelnie zapakować w folię aluminiową z 2 łyżkami marynaty jogurtowej.
Piec 20-30 minut na grillu lub w piekarniku (180 st. C).

Komentarze

Popularne posty