Snikers.

Składniki : 
biszkopt z 5 jajek
puszka orzechów solonych 
mleko skondensowane słodzone lub gotowy kajmak
kostka masła
pół litra mleka
2 budynie śmietankowe
pół szkalnki cukru
polewa czekoladowa

Wykonanie :

Puszkę mleka wsadzić do garka z wodą i gotowac ok . 3 godzin pilnując aby woda w garnku się nie wygotowała.Gdy ostygnie można otworzyc - ale nie wcześniej bo wybuchnie!!!      Na mleku ugotować 2 budynie - studzić.  Masło utrzeć z cukrem , dodając po łyżce budyniu zimnego utrzeć na gładką masę .Orzechy wysypać na deskę i pokroić na mniejsze kawałki.

Na biszkopt nakładamy caly krem budyniowy , na to wszystkie pokrojone orzechy , nastepnie  całąwarstwę posmarowac karmelem ( jest to dość trudne bo orzechy sie przyklejają do łyżki ) . Całość polać gotową polewą  i odstawić . Przed podaniem powinno stać w lodówce ok 6-8 godz  lub najlepiej jest zrobić  je dzień wcześniej. Ciasto smakuje jak baton snikers !

Ten przepis wygrzebałam  dawno temu w sieci . Szybko się robi i dobrze smakuje . Jest też bardzo podobny w smaku do oryginalnego batona snikersa

Komentarze

Popularne posty