Snikers.
Składniki :
biszkopt z 5 jajek
puszka orzechów solonych
mleko skondensowane słodzone lub gotowy kajmak
kostka masła
pół litra mleka
2 budynie śmietankowe
pół szkalnki cukru
polewa czekoladowa
Wykonanie :
Puszkę mleka wsadzić do garka z wodą i gotowac ok . 3 godzin pilnując aby woda w garnku się nie wygotowała.Gdy ostygnie można otworzyc - ale nie wcześniej bo wybuchnie!!! Na mleku ugotować 2 budynie - studzić. Masło utrzeć z cukrem , dodając po łyżce budyniu zimnego utrzeć na gładką masę .Orzechy wysypać na deskę i pokroić na mniejsze kawałki.
Na biszkopt nakładamy caly krem budyniowy , na to wszystkie pokrojone orzechy , nastepnie całąwarstwę posmarowac karmelem ( jest to dość trudne bo orzechy sie przyklejają do łyżki ) . Całość polać gotową polewą i odstawić . Przed podaniem powinno stać w lodówce ok 6-8 godz lub najlepiej jest zrobić je dzień wcześniej. Ciasto smakuje jak baton snikers !
Ten przepis wygrzebałam dawno temu w sieci . Szybko się robi i dobrze smakuje . Jest też bardzo podobny w smaku do oryginalnego batona snikersa
Komentarze
Prześlij komentarz